Geachte muziekliefhebber,
Beste concertganger,
Lieve gast,
Laat de kou maar buiten en kom je verwarmen aan de gloed van ons sprankelend koor, onze bevlogen dirigent en de virtuoze muzikanten die ons deze namiddag begeleiden.
Van het concertticket dat je onlangs kocht, geven wij 2 euro aan de De Warmste Week. Wij wilden het thema van dit jaar, eenzaamheid, niet onbesproken laten tijdens het concert. Eenzaamheid komt in verschillende vormen en situaties tot uiting.
In samenwerking met CAW Limburg luister je tijdens het concert naar een audio-getuigenis van Rudi, vrijwilliger bij SAAMO en van Lydia die dakloos is. In het tweede deel van het concert willen we vooral hoopvol naar de toekomst kijken en dat zal jezeker horen aan de muziek.
Kruip een beetje dichter tegen elkaar, en geniet van het concert!
Ontdek de sterren
Het koor
Camille Meus, Céline Bex, Elien Thonissen, Karolien Gijbels, Dorien Reynkens, Liesbeth Vanoppen, Liesbet Bex, Lotte Bylois, Céline Broekx, Emelie Wojcik, Riene Reynders, Anne Meyers, Hanne Loyens, Ine Vandormael, Lieze Thonissen, Joke De Haes, Lore Leroy, Anne-Lien Verboven, Saartje De Haes, Sara Lemmens
De dirigent
Dirk-Jan Kerris
De pianist
Stefanie Vanspauwen
De percussionist
Jeroen van Steenis
Het strijkkwartet
Barthold Pieters, Emese Kárpáti, Arne De Brabandere, Mathias Schietecat
Beluister de titelsong van ons concert op Spotify
Een opname met de financiële steun van Stad Hasselt
Voorwoord van de voorzitter
Sara Lemmens
Getuigenis
Rudi is vrijwilliger bij SAAMO, een organisatie die sociale uitsluiting wil aanpakken. "Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt..."
1. Now we are Free
Hans Zimmer en Lisa Gerrard
We openen het concert met een lied uit de soundtrack van The Gladiator uit 2000. Dit is een persoonlijke favoriet van verschillende Mavellekes omwille van de meeslepende melodie en de zwoele klanken (die overigens geen woordelijke betekenis hebben).
2. Days of Beauty
Ola Gjeilo
Ola Gjeilo (°1978) is een Noorse componist en pianist, die nu in de Verenigde Staten woont. We laten ons wel vaker verleiden door zijn muziek. Dit is niet het enige nummer van deze componist dat we vanavond brengen. Stay tuned!
De tekst is een gedicht van Emily Brönte. Het gaat als volgt:
When days of Beauty deck the earth
or stormy nights descend
How well my spirit knows the path
On which it ought to wend
It seeks the consecrated spot
Beloved in childhood’s years
The space between is all forgot
Its sufferings and its tears
3. Cantique de Jean Racine
Gabriël Fauré
Met de Cantique gaan we de klassieke toer op. Niet alleen is de muziek van een componist die al een eeuw geleden gestorven is, de tekst is van Jean Racine, een Franse dramaturg en dichter die de Franse revolutie van dichtbij heeft meegemaakt. Dat is nochtans niet de reden waarom we het een klassieker noemen. Het is een rasecht koorlied dat zowel door klassieke als minder klassieke koren graag gezongen wordt. Laat ons straks zeker weten of het ook fijn was om naar te luisteren!
4. Muusika
Pärt Uusberg
Ah, Muusika. Een heerlijk tussendoortje. In de beeldspraak van onze dirigent is dit de sorbet, om het wat zwaardere werk te helpen verteren.
De vreemde klanken die je hoort zijn deze keer wel een echte taal: het is een Ests gedicht van de beroemde dichter Juhan Liiv, op muziek gezet door Pärt Uusberg (°1986).
Sit back, relax, and enjoy Muusika.
5. Stille Nacht
Joseph Mohr en Franz Xaver Gruber
Stille nacht behoeft geen introductie. Ook al weet je misschien nog niet dat het liedje al 200 jaar oud is en de muziek oorspronkelijk geschreven is voor gitaar.
Deze uitvoering wordt je gebracht door soliste Lotte Bylois, begeleid door zowel strijkers als piano. Het luidt een kerstige reeks liedjes in van je kerstboom hier en je kindje Jezus daar.
Getuigenis
Lydia is dakloos. Ze mag overnachten in het stationstoilet in Hasselt. "Dat geluk heeft ze..."
6. Carol of the Bells
Mykola Leontovych, arr. Peter J. Wilhousky
De Oekraïense componist Mykola Leontovych (1877-1921) schreef de muziek van deze kerstklassieker, die voor het eerst werd uitgevoerd rond kerstmis 1916. De versie die wij kennen als Carol of the Bells (die overigens niks te maken heeft met de originele Oekraïense tekst) is een arrangement van Peter J. Wilhousky uit 1936.
7. Angel’s Carol
John Rutter
In tegenstelling tot de twee voorgaande liedjes, is Angel’s Carol een vrij recent nummer, geschreven in de jaren 80 door de Brit John Rutter (°1945) en voor het eerst opgenomen in 2001. De ontstaansgeschiedenis van dit liedje valt dus zowat samen met de ontstaansgeschiedenis van de Mavellekes, die in diezelfde periode het levenslicht zagen.
8. Glow (Titelsong)
Eric Whitacre
We sluiten deze reeks af met een hedendaags kerstnummer van de Amerikaanse componist Eric Whitacre. Hij schreef het voor een wintershow in een themapark van Disney in California, waar het werd uitgevoerd door een virtual choir bestaande uit 1473 zangers van overal in de VS.
Dit nummer heeft een speciale betekenis voor ons. Het is dan ook niet voor niks de titelsong van dit concert. Beluister de song in primeur via deze webpagina!
9. Kerstmedley door het strijkkwartet
Het strijkkwartet bestaande uit Barthold, Emese, Arne en Mathias trakteert je op een muzikaal intermezzo.
10. O Love
Elaine Hagenberg
O Love heeft al menig nietsvermoedende luisteraar tot tranen toe bewogen. Misschien niet zo gek voor een lied over onvervuld verlangen en spijt, en over overgave en berusting. Complexe gevoelens waar je niet aan kan ontkomen in dit nummer. Laat je maar eens gaan, we lappen je straks wel weer op met het vervolg van ons programma.
11. Tundra
Ola Gjeilo
Hier komen we Ola Gjeilo opnieuw tegen, in het onherbergzame Noorse landschap waar zijn vader vandaan komt. Je kan de koude wind bijna voelen als je de muziek over je heen laat komen.
We brengen het al voor de derde keer op rij op ons eigen concert, en we zijn er nog niet klaar mee. Zeker niet nu soliste Camille Meus er (net zoals vorige keer overigens) een extra dimensie aan geeft.
12. Las Amarillas
gearrangeerd door Stephen Hatlfield
Voor Las Amarillas wijken we met plezier even af van het winterse thema. Het is een traditioneel Mexicaans liedje waar je het meteen warm van krijgt. Of beter gezegd: wij krijgen het er warm van. Je zal snel zien en horen waarom.
13. O Holy Night
Hoe vreemd dit vandaag misschien ook klinkt: O Holy Night heeft over de jaren heen al voor veel controverse gezorgd en is om verschillende redenen geweerd uit de christelijke liturgie. Het is een lied met een uit de kluiten gewassen wikipedia-pagina, waarin verwezen wordt naar 50 verschillende bronnen. Om maar aan te geven hoeveel er al over dit kleinood geschreven is.
Vandaag is het in de westerse wereld een vaste waarde tijdens kerstconcerten en middernachtmissen, en het is al uitgebracht door een hele reeks populaire muzikanten, onder wie Mariah Carey en Céline Dion.
14. Song of Hope
Susanna Lindmark
De componist van dit liedje, Susanna Lindmark (°1967) is een centrale kracht in de koorwereld in Noord-Zweden. Ze schreef Song of Hope voor de opening van het European Youth Choir Festival in Basel in 2023, waar het door 19 jeugdkoren samen uitgevoerd werd.
15. Gabriella’s Sång
Stefan Nilsson
Onze dirigent laat zich wel vaker inspireren door filmmuziek in zijn nummerkeuze voor ons repertoire. Gabriella’s Sång werd geschreven voor de Zweedse film ‘As it is in Heaven’ uit 2004, die een oscarnominatie voor beste anderstalige film in de wacht sleepte. Hoewel er ook een Engelse versie van is, zingen wij het lied in het Zweeds. Det kan vi göra.
Slotwoord
16. Somewhere in my Memory
John Williams
Afsluiten doen we met een lied uit de soundtrack van dé kerstfilm bij uitstek: Home Alone. We verdenken onze voorzitter ervan dat ze dit jaar een concert wilde doen met kerst, alleen maar om dit nummer eens te mogen zingen met Mavelle.
Als je zieltje nog niet gezalfd was door de voorgaande nummers, dan zal deze de klus wel klaren.